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1 Garmin Page 1, Question 
5

The answer to this question 
imposes additional 
requirements on the material 
used to satisfy the “fireproof” 
requirement in (14 CFR) 
§45.11(a).  
Material as fireproof as steel or 
stainless steel is required by 
this AC which is more 
restrictive than the FAR.

(14 CFR) §45.11(a) currently just 
requires this plate to be “a fireproof 
identification plate” and many are 
made of lightweight aluminum.  

The present wording would impose 
new requirements to perhaps disallow 
the use of aluminum plates which are 
so commonly used today in 
experimental and perhaps S-LSA/E-
LSA aircraft.

Delete all sentences after the first 
sentence in the response to 
question 5 to prevent imposing a 
requirement that is more 
restrictive than the existing 
regulations.

Non Concur:  14 CFR 1.1 defines 
fireproof as the capacity to withstand 
the heat associated with fire at least as 
well as steel.  The use of stainless steel 
is a means of compliance but as 
worded allows for other materials as 
long as the fireproof requirement is 
met.

2 Garmin Page 4, Question 
12

The response to this question 
recommends that the words 
“light sport” or “experimental” 
be displayed on the exterior 
surfaces of the aircraft.

(14 CFR) §45.23(b) does not require 
that the words “EXPERIMENTAL" 
and "LIGHT SPORT" appear on the 
exterior of the aircraft, and are 
commonly located inside the cabin in 
view of those entering the cabin.
Also refer to this guidance from EAA 
which explains that these markings 
are not required to be external: 
http://www.eaa.org/experimenter/arti
cles/2010-04_tales.asp

Remove sentence that 
recommends placement of these 
markings on the exterior of the 
aircraft to prevent imposing 
requirements that are more 
restrictive than the existing 
regulations.

Non Concur:  This is correct that 14 
CFR §45.23(b) does not specify 
external markings. This is a means of 
compliance but not the only means.

3 Garmin Page 6, Question 
13(e.(4))

This section implies that all S-
LSA aircraft should be 
placarded that “flight operation 
in IMC are prohibited”.

Garmin has been told by an S-LSA 
company that their aircraft may be 
operated in IMC, so we are unclear as 
to whether this placard is required for 
all aircraft of this type.

Determine whether the IMC flight 
prohibition is accurate and if not, 
revise or remove the question and 
its response.

Question or Statement:  ASTM 
Consesus Standard F2245-11 Section 
9.21 states flight operations limited to 
VMC.  So an S-LSA with a special 
airworthiness certificate in the light 
sport category has operational limits 
by design.  

PUBLIC COMMENT LOG
AC 45-4

Page 1 of 5



Item 
No:

Company 
or Group

Page and 
Paragraph No:

Comment Reason Recommendation Disposition

PUBLIC COMMENT LOG
AC 45-4

4 Garmin Pages 9-17, 
Questions 22- 31

The inclusion of guidance on 
marking various types of 
instruments including attitude, 
directional gyro, and power 
plant instruments seems beyond 
the scope of an AC on 
“Identification, Marking and 
Placarding” of LSA aircraft.

There are ASTM working groups 
working to improve system and 
subsystem requirements for 
instrumentation used on LSA aircraft. 

Providing instrument marking 
guidance in this AC will certainly 
conflict with some of the ASTM 
guidance which will ultimately be 
provided by a consensus standard.

Instrument marking is a complex 
topic not easily covered properly with 
an AC.  As an example, the section 
providing guidance on marking 
attitude instruments discusses “blue 
over brown” coloring but doesn’t 
take into account the coloring present 
when a synthetic terrain presentation 
is used as is common on almost all of 
today’s EFIS systems.  As another 
example, the requirements for 
inclinometer display include ball and 
vertical lines.  As written, this would 
preclude other currently accepted 
means used such as aligned triangles.

Remove questions and responses 
related to marking instruments.

Non Concur: While ASTM groups 
may be working instrument standards, 
the information contained in this 
document is a means of compliance 
for instruments installed but not the 
only means.

5 Adam 
Morrison

Page 2, Question 
8

The subject of this question 
may be better addressed by the 
LSA consensus standards, 
where some information like 
this is already addressed.

Non Concur:  It should be recognized 
that there are markings identified and 
required by the manufacturer that can 
be found in operating and in the 
maintenance manual and inspection 
procedures.  We are highlighting this 
fact.  
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6 Adam 
Morrison

Page 3, Question 
11i

Some ultralight-style LSAs as 
well as 'boom-tail' designs may 
not be able to display 12 inch 
height letters on the boom nor 
the vertical stabilizer due to 
limited space.

Non Concur: Only LSA airplanes are 
required by regulation to have 12 inch 
nationality and registration markings.  

7 Adam 
Morrison

Page 4, Question 
12

If the intent is to be able to see 
the markings from the ground, 
it seems inconsistent to allow 
different sized and much 
smaller markings on certain 
types.

Non Concur: Sizes are dictated by 
regulation.  See 14 CFR 45.

8 Adam 
Morrison

Page 5, Question 
13

There are many references to 
ASTM standards in this section 
as well as text that looks nearly 
identical to
language in the standards. It 
could be better to provide a 
reference to where the 
standards can be acquired.  The 
standards are revised regularly, 
so at some point the standards 
and this AC could come into 
conflict, which would be very 
confusing. It seems that 
regularly revising this AC to 
reflect standards language 
would be burdensome.

Non Concur: The light-sport 
manufacturers assessment report dated 
May 17,  2010 revealed several issues 
regarding placarding.  In this AC we 
are highlighing these issues.
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9 Adam 
Morrison

Page 7, Question 
16

E-LSA aircraft are built in 
accordance to manufacturer's 
supplied Kit Assembly 
Instructions. They are
supposed to be identical to S-
LSA at the point of 
airworthiness approval. If the 
Kit Assembly Instructions
require installation of a placard, 
then it must be installed...at 
least initially.

Non Concur:  According to Order 
8130.2g Change 1 Section 6 & 8, the 
FAA inspector or DAR will look for a 
placard for experimental aircraft. 

10 Adam 
Morrison

Page 7, Question 
20

There is active work within the 
ASTM standards committees to 
further define instrument and 
system
performance requirements for 
indicating systems for LSA. 
These standards will not likely 
reference TSOs. It
is confusing to mention TSOs 
here because the way it is 
worded gives the appearance 
that TSO instruments
are required.

Non Concur:  There is no conflict.  
The use of conditional language gives 
the public guidance regarding what is 
recommended and acceptable to the 
FAA.  Other standards may be used, 
but the FAA may find them 
unacceptable.

11 Adam 
Morrison

Page 7, Question 
21

I don't believe that there are any 
explicit restrictions about the 
type of instruments 
(technology) that may be
installed. What value does this 
question add to the draft AC? 
Eventually, it could be limiting, 
should
technology advance to a new 
areas that isn't listed here.

Non Concur:  The information 
contained in this document is a means 
of compliance for instruments 
installed, not the only means.
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12 Adam 
Morrison

Page 13, Question 
29

Why would the sight tube or 
translucent tank be limited to 
PPC and weight-shift? 
Airplanes have used these 
techniques successfully for 
many years.

Non Concur: These are only 
examples for PPC or weight-shift, not 
requirements, as a means of 
compliance and not the only means.

Page 5 of 5


	DRL

