INFORMATION: FAA Policy With Respect to Damage Tolerance of Engine Mounts. 

Manager, Transport Standards Staff, ANM-110 

Manager, Aircraft Certification Office, ANM-120L 

This is in response to your telecopy of August 19, 1988, in which you requested our comments on the CAA letter of January 26, 1988. The CAA specifically requested the current FAA position on fail-Safe vs. safe-life requirements for certification of engine mounts and engine support structure. 

Numerous letters and memoranda have been issued in recent years regarding certification requirements for engine mounts. Advisory Circular 25.571 was revised March 5, 1986, (amendment -1A) to reflect, among other things, the latest policy on the subject of engine mounts. The reference to engine mounts as typical structure which could be designed to safe-life criteria was removed from the AC since it has been demonstrated that it is practical to design engine mounts to damage tolerant criteria. The only structure considered impracticable to design to the damage tolerant criteria of 25.571 is the airplane landing gear. 

In this regard the FAA policy has not changed since issuance of AC 25.571-1A. 

Sincerely 

Signed by 

Steven B. Wallace
